Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2010 14:41 - Как да направим дворна градина? 3
Автор: ljuboznatelna Категория: Хоби   
Прочетен: 37908 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 29.11.2011 01:04


Може би вече сте прочели Как да направим дворна градина? 2
Вече сме избрали своите дървета и сме ги разположили на чертежа, съобразявайки се с тяхната големина, и това къде и в кои часове очакваме от тях да хвърлят сянка. Първата година няма да усетите нищо от сянката, дори може би и втората.
Пред дома е по-добре да се садят широколистни дървета, които да пазят от жаркото лятно слънце и да пропускат лъчите през зимата. Красиво изглежда в близост до къщата кипарис Cupressus semperviren  или нещо подобно на вид:

image
image
Той е характерен за средиземноморския стил градина, а и е добре да му намерите място на завет , за да оцелее в нашите зими.
При иглолистните видове, освен с височината, трябва да се съобразим и с ширината в долната част, която е най-голяма. Клоните на един бор долу изглеждат добре, ако са  окастрени едва когато той надмине височината на двуетажна къща. Дотогава се налага да го заобикаляме. Хубаво е дърветата да съответстват на стила, на който сме се спряли, за да имаме завършена композиция.
Съществуват различни стилове градини, трудно е  хора с неограничени желания, да се придържат строго само към един. Аз не бих посмяла да давам препоръки, защото не се чувствам достатъчно компетентна, но се надявам чувството за естетика да не позволи на никой крещящи противоречия.

По-лесно е, ако това бъде илюстрирано със снимки.
Геометричен стил:
image  image image

Пейзажен стил
е този, с който се срещаме най-често. Близък до природата, заоблени и естествени линии, свободни форми.


image
image
image
По-подробно със стиловете можете да се запознаете на тази страничка , където са разгледани:
  • Кънтри стил
  • Пейзажен стил
  • Модерн
  • Средиземноморска градина
  • Японска градина
  • Мавританска градина
  • Френска градина
  • Италианска градина
  • Китайска градина
  • Градински стил
  • Периферен стил
  • Класически стил
  • Стил висок барок
  • Стил ранен барок
  • Стил късен ренесанс
  • Ранен ренесансов стил
  • Съвременен ландшафтен дизайн

Ето и някои градински внушения, които определят посланието на градинския дизайн.

Когато вече е ясно към кой стил основно ще се придържаме, хубаво е да погледнем през прозорците и да "видим" от там своята градина. Важно е и какво виждаме, когато влизаме в двора си. Ако вече е избрано място за беседката, детския кът, градинската чешма, барбекюто, или има вече някакви постройки, разходете се на няколко пъти до тях , за да стане ясно кой е най-често избирания маршрут и откъде минава. Това е нужно заради пътеките, които ще водят натам. Обикновено краката ни избират най-краткия маршрут. Можем леко да го променим, като засадим някое красиво цвете или растение, което си заслужава да заобиколим и по този начин да му обърнем внимание. Ако искаме да виждаме входа от всички точки, или обект на постоянно наблюдение да е детския кът, не бива на погледа ни да пречат високи растения.
От погледите на минувачите ще ви скрият високата ограда, или живия плет. Мнозина търсят пълно уединение, затова се спират на вечнозелен жив плет. Ако той е от иглолистни дървета, височината му за около две години ще достигне желаните като минимум 2м, и от там нататък източните туи стигат до 5-6м, западните - около 8, за това предварително помислете как ще ги поддържате.
image
За оформен жив плет са подходящи и иглолистни и широколистни растения. Могат да бъдат оформени и цъфтящи храсти, виждала съм такива от дървовидна ружа, форзиция и тамарикс. Според мен обаче това е спестило пълната им красота по време на цъфтежа.
Масово за жив плет се използва лигуструма.
Мое лично виждане е, че най-красив оформен плет, при това вечнозелен, се получава от лавровишня.
image

Много добре изглежда и оформен плет от японски чашкодрян. Той има и пъстролистни  форми.

В моята градина живият плет е свободно растящ и се състои предимно от цъфтящи храсти. Те се разлистват приблизително едновременно, но цъфтежа им е последователен. Така в градината ми има много цветове до началото на лятото, после имам богата листна маса, която ме скрива от любопитни погледи до 2м и повече височина.
Обикновено за оформен плет храстите се садят на 30-40-50см разстояние, а за свободно растящ - по мои наблюдения около 80см.
По-широко известните широколистни храсти можете да видите тук: http://forum.hobbykafe.com/viewtopic.php?f=34&t=1103

Ако сте вложили средства за ограда от ковано желязо ли скъпа облицовка, няма да е добра идея да я скриете с растения. На плътна южна ограда растенията пък задължително трябва да са сенколюбиви, за да изглеждат добре.
Срещала съм интересно решение, което придава съвсем друг вид на обикновената плътна ограда:

image
image

Карта на блога















Гласувай:
6



1. ivoso - Страхотни
15.12.2010 15:19
идеи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ljuboznatelna
Категория: Хоби
Прочетен: 795040
Постинги: 41
Коментари: 88
Гласове: 275
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031