Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 17:30 - Валахи = Българи, Балхия (Влахия)=България? Кой се опитва да ни заблуди, че не е вярно?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 3231 Коментари: 5 Гласове:
5

Последна промяна: 04.12.2015 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Предоставян Ви част от един перфектно издържан анализ на сайта българска история

ІІ. ИЗВОРОВ АНАЛИЗ:

Българите (‘булхи’ на арменски) са описани в арменския географски атлас от V-VІІ век ‘Ашхарацуйц’ като уседнал занаятчийски и търговски народ, а не номадско племе, населяващ областта около големия древен град Балх съответстваща приблизително на днешен северен Афганистан и по-голямата част от Таджикистан. Историографи от античността и ранното средновековие като Агатий Миринейски, Теофилакт Симоката и Михаил Сирийски също посочват планината Имеон като прародина на древните българи.

Kingdom of Balhara
According to Bulgarian historian Georgi Bakalov, Bulhi was probably the Armenian name of the ancient Bulgars. Historiographers in late Antiquity and the Early Middle Ages such as Agathias of Myrina, Theophylact Simocatta, and Michael the Syrian also identify Mount Imeon as an early homeland of the ancient Bulgars.[citation needed]

Ьber die Bedeutung des Volksnamens „Bulgaren“ (griech. Βούλγαροι, Балхайос)
Protobulgaren zu den Nachfahren der antiken Baktrer, die die Region um Balkh besiedelten, woher auch der Name abgeleitet wird (Balkhar - Bolgar)[6]

Вариации корневого звука О или У зависят от особенностей различных языков. В оригинале корневой звук гласной буквы после Б звучал вроде нечто среднего между гласной Ъ в болгарском языке, приглушенным У и О. Современные болгары называют себя българи, используя твердую гласную Ъ. Название булгары, используя твердое У, употребляли греки. Так же “праболгар” называли булхи армянская география карта Анания Ширакаци.

Уелс (Wales) е име дошло от народността населявала го в късния римски период. Това са индоевропейците сармати /валхи/ балхи заселени от римляните, като военни легиони и поселения, от времето на миничния крал Артур и насетне. На Балканите такива езикови следи са албанска Валона, Велес и т.н. В Европа такава е белгийска Валона /също от епохата на заселване на Валес, Уелс/. Известно е, че името Уелс /Wales/ е от кимерийски произход. И тук просто се намества тезата за това че най-най-най-старите българи /балхи/ са от кимерийски произход.

Потвърждение на горепосоченото може да се открие в даже съвременната историография. За целта в съкратен вариант прилагам пасажи от статията на академик Г.Г.Литаврин, от Руската академия на науките.

“Валахите във византийските източници Х-ХІІІ век
превод на отделни важни пасажи по темата /от труда на Литаврин Г.Г./

Второто /а възможно даже първото по хронологическата последователност на събитията/ известие за валахите принадлежи на Йоан Скилица /автор от края на ХІ век/. В промежутъка между 976 и 980 г.един от четирите комитопула, възглавяващ възраждането на Първото българско царство, най-големия от братята – Давид, “загина тогава, убит между Кастория и Преспа, в така наречените Прекрасни дъбове, от някакви “влахи – пътници”.

В нито един документ от тази епоха /б.пр. Х-ХІІІ век/ не се говори непосредствено за каквито и да е езикови или антропологични различия на валахите с другите народи на Балканите. Несъмнен намек за тяхна езикова специфика се съдържа само в бегла бележка на учения византиец от ХІІ век Йоан Кинама (Joannis Clnnami epitome rerum…), че съгласно някаква устна традиция дедите на валахите някога се преселили от Италия.

Свидетелството на Никита Хониат за особен “валашки” език /на този език един от пленените византийци молил царя на българите Асен да го пусне заради “единоезичието им”/ не се явява безспорно. Хониат можел да е имал предвид не собствено валашки, а българския език.

В редица източници от края на ХІІ-нач. на ХІІІ век се наблюдава своего рода “експанзия” в името на “валахите”: то многократно се употребява по отношение на цялото население на задбалканска България. В настояще време може да се счете за доказано и признато от мнозинството учени, че временното изчезване или редкостта на употребяването на термина “българи” по отношение на тази територия се обяснява с особеностите на политическото мислене на византийците. За времето на византийско господство в България във византийската литература възниква здрава традиция да се наричат “българи” само обитателите на катепаната “България” и архиепископия “България”, обхващащи основно западните и юго-западните райони на бившето Българско царство. Въстанието на населението на северо-източна България през 1185 г., носеща от времето на завоюването от византийците други административни наименования , обусловило разпространение от “учените” хронисти и ритори на един от характерните за дадената територия етноними на цялото население на задбалканска България. Избора на именно този етноним /валахи/ може да се обясни вероятно с това , че точно валахите са играли най-важна след българите роля във въстанието и именно с техните наказателни експедиции са се сблъскали най-напред византийците. Явно, валашкото население в района на Балканския хребет е отделяло империята от въстаналата провинция. Едва ли е случайно, че след като новата държава се закрепила и неговите владетели се обявили официално за приемници на властта на старите български царе, а страната си България, терминът “валах”, като главен за определяне на населението на тези места изчезнал от страниците на византийските хронисти, изтласкан от термина “българи”. В частност, този етноним безрезервно господства по отношение на задбалканска България вече при непосредствения продължител на историческия труд на Никита Хониат – Георги Акрополит, а също и при Георги Пахимер.

През 1094 г. Анна Комнина нарича “валахите” на Хем като стари местни жители, отлично познаващи пътеките през хребета…

В състава на войската на Мануил, воюващ с унгарците, валахите са споменати само един път при похода на левия бряг на р. Дунав. Д.Нестурел предполага, че причина за това са били особените условия на похода през планина /Карпати/, изискващо специфично владение на навици, и валахите били нещо като “алпийски корпус”. По-естествено ни се струва друго обяснение, защото в планините на Сърбия Мануил е ходил неведнъж и валахите там не му притрябвали. Мануил съсредоточил валашките контингенти за похода на Ватаци с цел, воините му да имат езиков контакт с местното население на левия бряг на р. Дунав, в районите малко известни на византийците и по този начин по-лесно да се справят с поставените пред тях задачи. Подобно свидетелство имало при Никита Хониат разказващ за бягството на Андроник от константинополски затвор през 1164 г. в Галицка Рус.

През 1066 г. във връзка с подготовката на въстанието Никулица Делфина попитал валахите: “Къде са стадата и жените ви?” Те отговорили : “В планините на България”. Така е “при тях валахите” … /в ръкописа е “при тях българите” – като първите преводачи мислели за грешка на преписвачите и го отстранявали тази грешка. Едва Е.Станеску предложил неотдавна да не се поправя текста на това място, защото предполагал че имало възможност да има съвместни стада на българите и валахите/.

От по-късните източници е известно, че всеки катун /валахско общежитие/ имал свой глава, най-често именуван “Челник”. Кекавмен тълкува тази дума като “българска” със значение на “стратиг”, “военоначалник”. Катуните били обединени под началство на “Князове”.

От средата на старейшините и челниците валахи, още през Х-ХІ век започнала да се отделя валашка аристокрация. Тя постепенно прониквала в състава на господстващата класа на империята.

След 90 години в този същия район /б.пр. източна Стара планина/ бил осъществен съвършено нов съюз на валашката аристакрация – те встъпили в тясно сътрудничество с вождовете на българите, въстанали през 1185 г. против византийското господство.

Следи на сериозно славянско влияние при валахите, например може да се види поне по имената - на двама несъмнено посочени за такива с валашки произход, съхранени от възможно най-старо време – които се явяват славянски Веривой /Боривой/ и Славота. / Веривой Влаха, Славота Кармалак, още и Добрачин, син Братославов/.
http://dacoromania.org/index.php?nma=catal...e=2&nums=68

Коментар на автора на посочените в статията византийски източници за валахите от Х-ХІІІ век:

1 За първото известие за валахи от Йоан Скилица…

Най-напред да подчертая, че и в статията е указано, че “влахи-пътници” е воинска категория население, а не бродяги, номади или овчари, които само ходят по къра. Това са мъже, които имат задължение да носят воинска служба по охрана на определен участък от път. Та това са “войниците” /войнуците/ - категория воинско мъжко население от самото начало на Първото българско царство, През Второто, а и продължава до края на ХVІІ век в пределите на старото Българско царство под властта на Османската империя. Цар Петър І е преселил едно войнишко село Факия от Кюстендилско в областта “Стража” /Странджа/, където те основали село съссъщото име и охранявали границата с Византия и важен участък от пътя Варна за Константинопол в посочената област. В този смисъл тук са указани “пътници”, в смисъл, че имат воинска длъжност по “охрана на участък от път”. Ако самите българи са наричали тези воини-пътници “влахи”, значи имаме работа с “куманите”. Обаче най-вероятно тези “влахи” са наричани от самите българи и от себе си само ... “ българи”.
Давид в някои източници се споменава, че е бил подозиран от Самуил за връзки с византийците и му е дал смъртна присъда. Тези валахи-пътници /охранители на пътя/ може да са били потеря и да са изпълнили присъдата.

2. За езикови или антропологични различия на валахите с другите народи на Балканите…

Ако валахите бяха латиноезични несъмнено биха били споменати от ромейския хронист. Няма в средновековната книжнина указание за някакво гръко- или латиноезичие на наричаните с термина “влахи”. Отделни членове може и да владеели латински или даже гръцки, но важното е езика им за общуване помежду, родният им език. А сведение за последното липсва.

3. За Свидетелството на Никита Хониат за особен “валашки” език…

Ама на “този” език един от пленените византийци молил царя на българите Асен да го пусне заради “единоезичието им". На какъв език е говорил Асен, ами Петър, Калоян? Писмата на Калоян до папа Инокентий ІІІ на какъв език са? На какъв език са превеждани? Превеждани са на гръцки, а оттам на латински, тъй като в Търново е нямало преводач владеещ латински език! На какъв са се вричали през 1185 г. в иконата на Св. Димитър Солунски? И въобще има ли сведения наши царе да са имали роден език извън българския, т.нар. “църковнославянския”? Ами Мирчо Стари, Владислав Влайку, Александър Алдея, Раду Празнаглава на какъв език са говорили и писали? А болярите и целия им двор?

4. За Експанзията на етнонима валахи извън катепаната България…

За да разграничават българите по местоживеене, гръцките хронисти определят българите като “българи”, когато населяват катепанат България и като “балхи” /валахи/, когато са извън този катепанат. Как звучи? Като имате предвид, че първо споменаване в хрониките им за валахи /балхи/ има от 976 г.,т.е. след превземането на Преслав и вливането на българи /балхи/ в състава на империята . Но други балхи /българи/ остават в Охридско и Видин и те са българи, за да се знае че се говори за тях. Ако и да не е така, което всъщност е доста приемливо и логично, не променя нищо. Значи е друго означение , но несъмнено за мен, на българи /балхи/. Дали за Аспарухови или за Алцекови преселени от Италия и единоезични с Аспаруховите, това е друг въпрос…

5. За свидетелството на Анна Комнина 1094 г.

Тя нарича “валахите” на Хем като стари местни жители, отлично познаващи пътеките през хребета…Да има валахи в тази част на Стара планина преди ХІ? Няма, защото принципно няма и валахи в изворите. А кой е живял по тези земи и знае пътеките, несъмнено затова, защото е имал крепости там и е давал дежурства по охрана? През Х век, ІХ век, VІІІ век, VІІ век, хайде да спра дотук… Българите!

6. За валахите и ролята им в похода отвъд Дунав.

Мануил съсредоточил валашките контингенти за похода на Ватаци с цел, воините му да имат езиков контакт с местното население на левия бряг на р. Дунав, в районите малко известни на византийците и по този начин по-лесно да се справят с поставените пред тях задачи. Само не ми казвайте, че е имало латинизирани даки, които говорили чист латински, който латински лесно разбирали и валахите…Какви латинизирани даки след 1000 години по тия места? Тук от 500 години са българите и то повече от тези, които са били на юг от Дунав!

7. За поправките на преводачите…

Едва Е.Станеску предложил неотдавна да не се поправя текста на това място. Добре, че се появи Станеску и да не “пипат” вече оригиналните документи. Така ясно се вижда, че за хронистите балх /валах/ и българин е едно и също.

8. За това, че всеки катун /валахско общежитие/ имал свой глава, най-често именуван “Челник”. Кекавмен тълкува тази дума като “българска” със значение на “стратиг”, “военоначалник”. Катуните били обединени под началство на “Князове”….

Това много ми прилича на организацията на войнишките села и градове в Царство България и запазената му система в Османската империя. А стадата на валахите е направо в десетката. В свободното си време войниците /войнуците/ са отглеждали стада и по този начин са си набавяли издръжката. До 100 овце са били без данък, оттам нагоре е десет процента данъка… Има отделна статията на форума за статута на войнуците – извършващи охрана на пътища, проходи и друга инфраструктура. Също структурата ми прилича на тази на Чипровец в ХVІІ век, когато то е войводница и е имало свои околни войнишки села. Имало е “воевода”, оттам “Кнезове”, а оттам надолу “Челниците” /Черибашии/ – предводителите на четите. Кекавмен изрично подчертава, че термините са български, значи организацията е останала при византийците така както е била в Първото българско царство, така както след това османците са я запазили от Второто българско царство.

9. За имената на най-старите валахи…

Веривой Влаха, Славота Кармалак, още и Добрачин, син Братославов. Мога да продължа: Глад, Литовой, Влайко, Радо, Мирчо, Влад, Михаил, Александър… способността да се дават уникални прякори – Влад Цепещия, Раду Празнаглава и др!

Средновековни документи с използване на католическата диалектика за означение на българите-влахи в апенинския древен вариант на назоваването им – влахи и още едно-две известия за северната граница на българите-влахи.

Из “Торински кодекс” /към 1243 г./

В северната част в пределите на България и Кумания чак до границата на Унгария и в съседство с Дакия живеят племена…

Виждаме, че торинския съставител вижда две държави, като гранични на Унгария. Това са България и Кумания. Не е видял Валахия. Защо така? Защото такава държава няма. Има държава България в чиито предели е Кумания /Влахия/ или самата Кумания е в източната част на Карпатите, североизточно от р. Прут и в този смисъл е съсед на България, чиито северни предели са южните Карпати и р. Прут.

Из писмо до папата на Бела, крал на Унгария /към 1250 г./

…… докато всички други народи, срещу които са опитали силата си /бел. татарите/, им станаха данъкоплатци, и особено областите , които граничат откъм изток с моето кралство – Рутения , Кумания, бродниците, България, които в по-голямата си част бяха подчинени на моята власт…

Унгарския крал Бела вижда четири държави граничещи с неговата Унгария. Това са Рутения, Кумания, бродниците и България. Тук отбелязваме новост по отношение предния източник. Появяват се две нови държавни формирования съседни на Унгария - Рутения и бродниците. До тогава /както и Бела сам твърди/ те са били част от Унгария, а са отцепени в резултат на погрома над унгарците от "татарите" /1242 г./. Бела също не вижда държава Валахия.

Из “Анонимно описание на Източна Европа 1308 г.”

След това трябва да говоря за България и Рутения … България е една империя сама по себе си голяма. А столицата на тази империя е Видин, един голям град. Императорите на същата тази империя се наричат Шишмани… През средата на империята минава реката Дунав… татарите завзели казаната империя и я направили поданна на себе си; сега тя робува под дланта на татарите, защото хората по ония земи изобщо не са войнствени и нямат военна опитност.
До тази империя има друга земя, извънредно голяма, която се казва Рутения и която също по подобен начин лежи до Гърция откъм северната й част, както и България, но все пак над България.А тази земя има сходни с България условия и се оросява от същите реки /вероятно Прут и Серет – бел. Пл. Павлов/

Този източник указва на две съседни на унгарците държави - България и Рутения. През средата на България минава Дунав, т.е. империята България обхваща между Карпатите и Стара планина поне. Над нея е Рутения /Галичко княжество/, като границата между двете е някъде по реките Прут и Днестър. И тук съставителя на този шпионски доклад от 1308 г., предназначен за бъдещ поход на френския крал Филип ІV, не е видял държава Валахия.

Из Сведения на ал-Умари за “Златната орда” и България през тридесетте години на ХІV в.

… когато той се завърна от тази страна /”Златната орда”/, която той обиколил при своето пътешествие и в която той, стигайки далече, се добрал до Акчакерман /Маврокастро, Акерман, дн. Белгород Днестровский/ и Булгарската страна.

Тук съставителя указва на източната граница на империята България. Това е при гр. Акерман /дн. Белгород Днестровски/. Съставителя също не е видял държава Валахия.

Из Грамота на унгарския крал Людовик /Лайош/ І Велики от 1366 г.

След като онова най-жестоко племе на турците премина от Азия през Хелеспонта в Тракия, Панония, Горна и Долна Мизия, която днес наричаме Влахия , започнали да опустошават и завладяват, на своята власт и религия да подчиняват.

Унгарския крал указва, че Горна и Долна Мизия /между Карпатите и Стара планина/ днес /!/ наричаме Влахия. Подчертавам, че той не е видял държава Влахия, а казва че областите Горна и Долна Мизия днес /!/ унгарците наричат Влахия. Защо той не е видял държавата България и нейния цар Иван Александър? Та нали самия Иван Александър се титулува за цар на българите и империята България? Нека да погледнем на годината на издаване на грамотата - 1366 г. Кой е тогава цар на България според унгарския крал Лайош Велики? Според него считано от 1365 г. цар на българите и империята България е ... Лайош Велики /rex Bulgaria, Видин 1365-1369 г./. Ето защо не вижда в Горна и Долна Мизия империята България начело с цар Иван Александър. Той нарича незавзетата от него част на империята с името на област /подчертавам "на област"/ Влахия. Това в латинската папска диалектика и дипломация е нарицателното за българите - балхи, валхос. Използването на такава папска терминология на разграничение на “българи” и “влахи” /кумани/ от български владетели е налице при кореспонденция с папството и в периода на уния с Рим 1204-1235 г. Макар и да се отхвърля унията при Йоан Асен ІІ, католическата /в това число и унгарската/ дипломация използва своя си термин наименование на българите. Само, че нашите царе включая Калоян са си знаели, че са си българи без значение на католическите дипломатически термини за тях, което е безспорно от всички вътрешни и външни нелатински източници от епохата. Папска терминология се използва в латински ицточници – хрониките на Жофруа дьо Вилардуен, на Анри дьо Валансиен, Инокентий ІІІ нарича Калоян така, виждаме, че крал Лайош Велики в 1366 г. продължава използването на този папски термин.

Из Писмо на унгарския крал Людовик до бившия “бан на България” магистър Бенедикт Химфи от 6 юли 1374 г.

… Трябва да знаете, че от Трансалпинската земя , прогонени от Лайкон войвода /Владислав Влайку/, при нас пристигнаха някакви волахи, а именно Стойкан, син на Драгмер, сина на Война от Лайота; Данчул, роден брат на някогашния комит Неег; Войк, син на Радул и Селибор; особени приближени на Лайкон войвода… Или ако Лайкон войвода ни обижда, по какъв начин да се подготвим по отношение на тази страна /Трансалпинската/, или какво трябва да дадем на тях /волахите/, понеже до нас пристигат слухове от страна на Лайкон войвода и турците, за които се казва, че са съюзници. Добавя се това, че Лайкон войвода се установил в Никопол.

Тук виждаме отново надлежно доказателство за използването на папския дипломатически термин за българите. Лайош северно от Дунав не вижда Влахия, а вижда Трансалпинска /За-гора/ земя. Защо не е видял там Влахия? Ами защото за него Влахия това е – област и тази област е Горна и Долна Мизия /вж. горния изт/ - което е равнозначно на България в терминологията на нашите български царе. Тези волохи-боляри /значи дошли от областта Влахия която е между Карпатите и Стара планина, т.е. България и българи в еквивалента на терминология на българските царе/ са били изпъдени от Лайкон войвода /Владислав Влайко/. И научаваме любопитна подробност - Владислав Влайко се бил установил през лятото на 1374 г. в Никопол - любимата резиденция на цар Йоан Александър /1331-1371 г./, а към 1374 г. вече на сина му цар Йоан Шишман /1371-1395 г./. Ама да не мисли някой, че Владислав Влайко превзел Никопол? Ама да не помисли някой, че той стъпил в града без позволение на царя на българите /дето му е лична резиденция/ и тропал по масата докато Йоан Шишман го гледал смирено в очите? Нека по-сериозно да гледаме! Естествено, че мястото на принцепса на България /воеводите от рода Бесарабъ са “принцове на България”, т.е. членове на управляващия в държавата България род – видно от известие на Лайош Велики/ и воевода в българското царство Владислав Влайко е в резиденцията на царя. Там е царския двор през лятото. Най-вероятно там са си правили личните неформални слещи българските късносредновековни царе и свитата им от висши боляри. Никопол е абсолютен център между четирите части на империя България - Търнов, Видин, Търговище /Влахия – в лат. терм./ и Карвуна. Освен това минава и р. Дунав по която може да се стигне до Карвуна и Видин с кораб /за бързина при необходимост/, а от Никопол до Търнов и Търговище с коне е "ръка подай", има-няма половин ден или ден път. Това е стратегическото място за срещи на българските първенци и управители на частите на империята. Сведението, че Владислав Влайко се сдобрил с турците /а унгарците ги интересува Влайко, защото им е пръв съсед/ към 1374 г., ясно указва на политиката на сближение на цар Йоан Шишман /1371-1395 г./ с османците и оттам вече на Владислав Влайко, който във външнополитически план е подчинен на политиката на царя си Йоан Шишман.........


цялата статия с още много доказателства прочетете на
bghistoryanalysis.blogspot.co.at/2009/05/blog-post_14.html



Гласувай:
6



1. leonleonovpom2 - Здравей, Диляне!
05.12.2015 00:33
Точно така си е!
както Калоян се определя в кореспонденцията-цар на Българи и власи
Ако власите са различни друга националност и се има предвид това, то тогава коректно би трябвало да се изредят всички останали националности, а не само те
кото говори, чме власите са също българиь но обособени по териториален принцип
По нататъшното развитие подсказва, че нещата са такива появява са надпис на монети и печати-Блъгаром, в падеж
Ами този надпис обединява и Българи и благхори- власи
власите изчезват в надписите, а за блъгари е ясно ,че са българи Но блъгари е много близо до благхори
Или казано по народному, не врат ами шия!

Лека нощ!
цитирай
2. didanov - благодаря за оценката леоне
06.12.2015 01:31
интересното е дали валахите са по-късно дошли българи от Азия или от Италия или от двете страни, защото все пак има някаква разлика т.к. самите царе ги разделят на българи и балахри-валахи-власи, но едва ли етническа или езикова разлика,по-скоро териториална, нещо като шопите например. поздрави
цитирай
3. indiram - Здравей, Диданов!
07.12.2015 11:35
Много интересен материал!
И, понеже като чета, винаги ми идват в мислите някакви асоциации, ето малко по темата:
Чипровец - Ч-К-Ц-С, букви, с които си играят писарите и преписвачите, както в началото, така и в края на думите, за да заблудят читателите, да скрият история.
Челник - Ч-Ш-С,
Рутения (на север от Гърция) - възможно (ли е) Румелия, на по-късен етап.
Валахите на Хем (Анна Комнина, 1094г) - Валахите на Хам (Хам - син на Ной)
катепанат - кате+пан-ат - звучи ми като всяко всичко - струва ми се, че е многосмислова дума; подобни думички има много в хрониките, легендите - случайно ли е?
Трансалпинската земя - според мен може да се тълкува като земя без граници.
...
Цитирам: "В нито един документ от тази епоха /б.пр. Х-ХІІІ век/ не се говори непосредствено за каквито и да е езикови или антропологични различия на валахите с другите народи на Балканите" - което, струва ми се, означава, че още не се е случило разкъсването на езиковата черга (килимче), което обаче е било в ход. Така нареченият мъртъв латински, базиран на древногръцки (?!), базиран на ... може би, Валахирски-Български-Бабилонски. Сигурно дедите ни са били много образовани и са знаели и латински и гръцки (и не само тези) - Имаме ли си ХАБЕР, или нямаме?
Имам един конкретен въпрос: - Известно ли е от хрониките, какво се е случило в периода 1055 -1060г.?
И, още един: Възможно ли е да се водят войни днес за да се открадне/унищожи историята на древността?
...
Поздрави!
цитирай
4. elcho - Към indiram !
07.12.2015 20:19
Войни се водят и то ожесточени ! Тук става въпрос за национални гордости ! Винаги съм бил кратък с коментарите така, че асимилирайте ! Днес като изкопаем артефакти с надписи, веднага се допитваме към Румънските специалисти да го разчетат. Те спокойно работят със старобългарски текстове. И докато ние употребяваме няколко древни Български думи, те и днес използуват няколко ПРОЦЕНТА от тях ?!?!---Останките на последната Българска Столица са в град Липа /Липова /- Румъния.и т.нт........
цитирай
5. didanov - интересни въпроси задаваш индира
07.12.2015 23:28
аз като любител историк мога да отговоря само любителски :)
за Чипровец знам, че е свързан с павликяните, навярно заселили се в Средновековието. Челник за мен си е чело-глава - оттам главатар, водач, което и са челниците във влашките общини а и в българската войска.
за Рутения за пръв път чух и аз наскоро, води се на север от България, не от Византия, около Карпатите.
Най-старото име на Хем(ус) което знам е Имеон, да Стара планина са я наричали така първите траки, както знаеш има планинна Имеон и скален конник в земите на днешен Афганистан, мисля, че те впоследствие са били наречени така при преселението на араните - първотраките на изток. Комнина сам казва, че няма разлика между власи и българи, за мен може би балахите-балхите идват от Балхара минали вероятно през Армения и Казвказ - не се отличават етнически, може би малко езиково,но тези предположения не лежат на някакви факти. Кокото до Бабилон-Вавилон, Шумерската-Сумерскатацивилизация може да е основана от изселили се арани-траки. Всеки език е базиран на език предхождащ го, приемствеността е налице, но най-първият език в зората на бялата раса (около 20 000г. пр.н.е) е бил един - после след разселването на араните се изменя.
Втората световна война е пример за война , която се води за да се откраднат древните знания на първите арани, както и на атлантите. Например една от основните причини Хитлер да влезе в България е интереса му към именно такива места - той е разполгал с ватикански карти за римкси съкровища, както и икултния кръг около него са го снабдявали, че в България има много тракийски светилища, в които се съхраняват забравени от хиляди години технологии (жива вода, лазерни оръжия и прочие), Светилищата са свързани и с подземни градове на атлантите, където се съхраняват невероятни оръжия, технологии и т.н. Т.к са нямали достъп до тях, германците построяват тайни бази в близост до тях,с надеждата да проследят посветените и да проникнат със сила вътре.поздрави
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2901255
Постинги: 1136
Коментари: 3355
Гласове: 5854
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?