Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2016 07:22 - АКО ЗНАЕШЕ ТОВА, БОТЕВ НЯМАШЕ ДА ТРЪГНЕ КЪМ ОКОЛЧИЦА... ЩЕ ИМА МУЗЕЙ НА ХАМАМА НА КРЪВОЖАДЕН ТУРСКИ СУЛТАН У НАС
Автор: koshava Категория: Други   
Прочетен: 1231 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Кой е Сюлейман Великолепни и какво налага неговите "подвизи" по българските земи да бъдат увековечени с подобен "мемориал" като този, който започва да се строи край Бургас?

Тази новина някак си тихомълком мина и замина покрай българския читател и зрител. Нашенските "свободни" медии или я пуснаха да се изтърколи покрай останалите събития, или чисто и просто я скриха някъде из кьорсокаците на електронните интернет сайтове и портали. Става реч за взетото неотдавна решение от кабинета любимото място на турския султан Сюлейман I - минералните бани край Бургас да бъдат превърнати в негов музей. Самото решение се предшества от "тихата дипломация" на министъра на културата Вежди Рашидов, който още през миналата година осъществява поредица от контакти с турската фирма "Доуш Холдинг". В началото на тази година той заедно с председателя на фирмата Гьонюл Талу и кмета на Бургас Димитър Николов подписват... тристранно споразумение и сътрудничество, според което "Доуш Холдинг" предоставя "безвъзмездно" половин милион лева за реставрирането на хамама на Сюлейман Великолепни.

По-късно, в началото на март, по време на срещата си с кмета на Истанбул Кадир Топбаш в София, Бойко Борисов огласява намерението на българското правителство Бургаските минерални бани - любимото място на Сюлейман Великолепни, да бъдат превърнати в музей. Заедно с това той поема като ангажимент Ески Джамия в Стара Загора да бъде реставрирана и превърната в Музей на религиите. Срещу тези "реверанси" турската страна обявява решението си да предостави 2 млн. евро за реставрацията на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул.
Сюлейман... Великолепни, "законодателят" и сатрапът, асимилаторът на християнството в Европа, чиято личност не престава да предизвиква противоречиви чувства в нашата съседка Турция
След тази бурна "дипломация" вече са налице и резултатите. Ески Джамия е превърната в Музей на религиите. Вече са съборени старите сгради и на мястото на Бургаските минерални бани след няколко дни започва изграждането на... музей на Сюлейман Великолепни.


Каква е историческата истина
за "любимото място" на турския султан? Под името "Аква калиде", а по-късно "Термополис" Бургаските минерални бани съществуват от IV в. пр.н.е. Още преди това - по време на траките, като светилище на Трите нимфи. По-късно тук са оставили свои следи римският император Траян и византийският Константин Погонат. Има сведения, че при термите е спирал и хан Тервел. Едва през XVII век Сюлейман Великолепни на мястото на тракийските, римски бани изгражда свой хамам, след като тук бил излекувал ... подаграта си (!)

Кой е всъщност Сюлейман I?
Естествено е все пак да се отговори на този въпрос, след като "банята на Сюлейман" е обявена едва ли не за "уникално наследство" и "паметник на културата с национално значение" (!), за историческа "ценност" - по думите на Бургаския кмет Димитър Николов.
Бойко Борисов дава своите уверения на кмета на Истанбул Кадир Топбаш, че "любимото място" на Сюлейман Великолепни ще бъде превърнато в... негов музей
В историята личността на десетия поред турски султан Сюлейман Великолепни е достатъчно известна. Не само поради факта, че той е сред "най-успешните владетели" на Османската империя. По негово време (1520-1566) тя разширява границите си до краен предел: завладява Белград (1521), Родос (1522), разбива унгарците при Мохач (1526), обсажда Виена (1529), превзема Багдад (1535), подчинява Аден в Йемен (1538), покорява Ерзурум в Персия (1553), завзема Трансилвания (1562). Умира при обсадата на крепостта Сигетвар в Унгария (1566), без да успее да превземе Виена.
Може би най-лаконичната характеристика за Сюлейман дава Британска енциклопедия, където е отбелязано, че "през септември 1520 г. той започва владичеството си с кампания против християнските държави в Централна Европа и около Средиземно море". Докато в Енциклопедия "България" са описани "заслугите" му към нас, българите: "Осъществява политика на религиозна и народностна дискриминация на немюсюлманските поданици на империята, в резултат на което са помохамеданчени голям брой българи в източните и югозападните български земи" - т. 6, стр. 586.
Известни са и "заслугите" на Сюлейман Великолепни като един от най-големите сатрапи в историята на Османската империя. Освен че по негово време е осъществена с "огън и меч" една от най-варварските асимилации в Европа, той е безогледен и в отношенията си към своето най-близко обкръжение - убива великия везир Ибрахим Паша и първородния си син Мустафа, нарежда да бъде заклан и сина му Баязид. След като прогонва в изгнание първата си жена Гюлбахар, се жени за украинката Роксолана, а в султанския двор се установява атмосфера на разврат и насилие, на кървави касапници, пресъздадени в нашумелия неотдавна турски сериал "Великолепният век", в който Сюлейман е представен като закоравял маняк и алкохолик.

Върху фона на неоосманизма
и събуждащите се в Турция сантименти към "величавото" минало на Османската империя този филмов сериал предизвика в южната ни съседка истинска буря от разгорещени спорове "за" и "против". Във филма българите са представени като поробени създания, доведени до животинско оцеляване - насилвани и убивани по повод и без повод от завоевателите. По-странното в случая е не това, че в Турция е създаден подобен филм. Очевидно и там има трезви съвести на хора, които са съвсем наясно с незавидното историческо наследство на Османската империя. Учудващото обаче е това, че вместо от този "артефакт" у нас да последва някаква разумна реакция две нашенски телевизии са водили преговори за излъчване на сериала в българския ефир.

Колкото до министъра на културата Вежди Рашидов - неговата роля е от скандална по-скандална. Той вместо да се дистанцира от случая със султанския хамам край Бургас (заради мястото и особено деликатната позиция, в която се намира), тръгва да реанимира "величието" на Сюлейман Великолепни и да обслужва чужди амбиции и интереси чрез реализацията на този по същество абсурден проект.
Жалката роля на нашите управници
Що се отнася до нашите български управници, тяхната роля в случая е много по-жалка и незавидна. Първо заради това, че те са българи. Второ поради тяхното историческо невежество. Трето заради недалновидната им конюнктурна и некомпетентна външна политика, която обслужва чужди геополитически домогвания и цели, в разрез с българските национални интереси.
Това не бива да се приема дори като "безвъзмезден" подарък от Анкара, тъй като никой няма право на подобна концесия с българската история. А колкото до "жеста" на Истанбул за българската църква "Св. Стефан" и отпуснатите 2 млн. евро за нейната реставрация, те отдавна са върнати (дори с лихва!) чрез реставрацията на джамиите в Пловдив и Стара Загора.
Обективно погледнато, този толкова ценен паметник на културата "с национално значение" "Аква калиде" би могъл да съществува единствено като Тракийските и Римските терми край Бургас, свързани с епизодичните "артефакти" около тази или онази историческа личност. Но не и с натрапването на този или онзи "владетел", което вече си е чиста проба политическа (и геополитическа) манипулация.
-- -- --
Иначе днес е денят на Ботев, на войводата, който преди 136 години положи костите си из пущинаците на Врачанския балкан за нашата "будущност", за да ни има след толкова векове отново като българи и "человеци", като люде с национална чест и историческа свяст! Ако днес той можеше отнякъде да ни съзре и да види каква я вършим и докъде сме се докарали, сигурно щеше да се обърне в гроба. Ако можеше да разбере, че неговите потомци ще реставрират и увековечават хамама на Сюлейман, на един от най-големите сатрапи в историята ни, той сигурно никога нямаше да тръгне към Околчица, за да падне там пронизан от "вражески куршум". Никога.

БОРИС ДАНКОВ
2 юни 2012

www.knigi-news.com
sites.google.com/site/demokraturailidictatura/vojnata-za-blgaria/ako-botev-znaese-tova-namase-da-trgne-km-okolcica


   



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: koshava
Категория: Други
Прочетен: 1750134
Постинги: 1229
Коментари: 1512
Гласове: 1943
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930